Bu blogun en çok okunan yazılarından biri buradaki Ölmeden Önce Yapılacaklar Listesi. 2018 yılında 28 yaşındayken yazıp paylaşmışım, en son 2020 yılında tam pandemi öncesi de editlemişim. O sürede hem ben değiştim, hem de tüm dünya olarak algımız değişti. O dönem yazdığım şeylerin bir kısmını gerçekleştirdim, bir kısmını gerçekten istemediğime karar verdim, bir kısmının da aslında benim değil, örneğin eşimin istediği bir şey olduğunu keşfettim. Pandeminin altını çizdiği ‘hayat pamuk ipliğine bağlı’ gerçeğini aklımda tutarak, daha kısa vadeli planlarla yeni bir liste yapacağım kendime. Hayat kısa, kuşlar uçuyor ve ne güzeldir ki insan yaş aldıkça kendini daha iyi tanıyabiliyor – herkese yüklenmiyor bu güncelleme ama, neyse- Kısacık, 10 maddelik bir liste olacak, tam kalbimden gelen.

Önceki Bucket List içinden gerçekleştirdiğim araba kullanmayı öğrenmek, köpek sahiplenmek, Hollandaca kursuna başlamak, Karadeniz’e gidip yaylalara çıkmak, İzmir’e gitmek, Moda’da ev alıp (kiralayabildik ama olsun) döşemek, çiçek, meyve-sebze yetiştirmek, kayak yapılan bir yere gitmek (Cem Yılmaz’ın dediği gibi, fakire tatil yaz tatilidir. Normal zamanda yaptığın şeyleri donla yapabilmektir. Kış tatili zengin işi. Hayatımda ilk defa günübirlik de olsa kayak merkezi gördüm), evime tablolar almak (çoğu eşimin ailesinden geldi, kalanını ben ünlü sanatçıların işlerinden bastırdım) ve söylemiş miydim KÖPEK SAHİPLENMEK beni en mutlu eden gelişmeler oldu. Yukarıdaki fotoğrafı da bu post için çektim, buyrun gerçekleşmiş bucket list örneği.

Bir de evin içinde yaptığımız dönüşümler var o listede olmayan. Sorumluluğunu almak isteyince düzelmeyecek şey yok. İnsan kendine en uygun yolu/yöntemi buluyor.

32 yaşıma ve sonrasına Bucket List

  1. Yazmaya devam et. Yaz yazabildiğin kadar, kendin için, ardında bir şeyler bırakmak, kendini gerçekleştirmek için yaz. Okuyan bir avuç insan olsa da onlara duyduğun minnet için yaz.
  2. Hollandacayı iyice öğren. Kursa gidiyorsun zaten, Hollanda pasaportuna başvurabilecek kadar -hatta daha iyi- öğren kocanın ana dilini.
  3. Utanma artık. Bir dans kursuna yazıl. Dans etmek bana iyi gelecek diye düşünüyorsun yıllardır. Bedenimi mi eleştirirler, grubun hareket ritmini mi bozarım, etrafa negatif enerji mi yayarım diye düşünme. Go for it. Hayat çok kısa.
  4. Son yıllarda edindiğin korku var ya, işte tam olarak onun ne hastalığa ne kazaya ne ecele faydası var. Yaşa. Sigarayı tekrar bırak, hareket et, uçağa bin, konfor alanını terk etmekten korkma. Sen terk ettin diye puf olup uçmayacak.
  5. Para kazanmanın sevdiğin bir yolunu bul. Kendi yarattıklarına bile kulp takma sebebin ‘ben bunu haketmiyorum düşüncesi’ biraz da. Eleştirinin dozunu azalt. Sen de herkes gibi para kazanmayı hak ediyorsun. Elinden gelen para da ediyor üstelik. Eksiklerine değil fazlalarına odaklan. Bir hayat şansı daha geçmeyecek eline. Olan biten bu hayatta gerçekleşecek.
  6. Mor ve Ötesi, Teoman, Fazıl Say gibi dünya gözüyle izlemek isteyeceğin/tekrar izlemek isteyeceğin grupların/sanatçıların konserlerine git. Moda’da yaşıyorsun, Haluk Bilginer’in tiyatrosu burnunun dibinde ve daha nicesi. Ferhan Şensoy’u pandemi öncesi dünya gözüyle, evine 5 dk mesafede görmemiş olsan nasıl üzülürdün. Yeni kulüpler de var mesela, İstanbul’da gece hayatı bitmedi, senin gitmeye alışık olduğun yerler kapandı. Yenilerine git.
  7. Seyahat et, kocanla daha fazla zaman geçir, yurt dışında çalıştığı müddetçe ona katılmaya çalış. O senin için Türkiye-Italya arası mekik dokuyor. Sen de korkularına dur demeyi bil. Uçmaktan korkmak nedir? Ki sen aştın sayılır bunu. Şartlara ayak uydur. Köpeğin, kedilerin sensiz geçen günlerde ölmüyor üzüntüden. Korkma.
  8. Kendini, potansiyellerini evine gömme. Politik doğrucuların, her kafadan çıkan olumlu-olumsuz seslerin gürültüsüne kapılıp kendini unutma. Hedeflerini, niyetinin iyiliğini, faydalı olma arzunu en iyi sen biliyorsun. Paylaştığım varlık hali başkasının yokluğuna denk gelir de acıtır diye düşünme artık, ilham da olabilir. Çıkışın mümkün olduğunu da gösterebilir. Önce sen çıkmayı başar içinden, tekrar tekrar.
  9. Hayatta garanti de lazım ama paran yok. O zaman önce onu kazan. Sonra bir evin, bir araban olsun. Hatta abart, teknen de olsun. Kullanmayı öğren.
  10. Ben yapabilirim dediğinde. Alkolü zaten yara bandı olarak içtiğinden onunla ayrılığın kolay oluyor, sigarayı da tamamen bıraktığında: çocuğun olsun. Neredeyse 6 yıldır evlisin, travmaların gün yüzüne çıktı, etrafa dağıldı, dosyalandı. Sağlamasını da yaptıktan sonra anne olmayı düşünebilirsin. Evet, dünyada yeterince insan var. Evet kaynaklar tükeniyor. Evet, travmalarla yetiştin. Evet, kocana bir şey olursa tek başına yetiştireceksin o çocuğu. Al sana fırsat, yarat kendinin en iyi versiyonunu. Neler yaptın, bunu da yaparsın. Odaklan, dağılma.

Son olarak, sosyal medyada aktif paylaşım yapan biri olarak yıllar içerisinde öğrendiğim ve bana iyi gelen bir şey var: sosyal medyadan uzaklaşıp, bir nevi inzivaya çekilmek. Bu, yaşadığım dünyayı, etrafımdaki güzellikleri yada gerçekliği daha net algılamama, hayatı daha dolu yaşamama katkı sağlıyor. Gördüğüm her şeyin fotoğrafını çekme dürtüsünden kurtulup, gerçekten anın içinde kalabiliyorum. Özellikle benim gibi paylaşmayı seven insanların yenilenmek adına bir müddet bu döngüden ayrılmasının faydalı olabileceğine inanıyorum. Kendime de gelecek için hatırlatma notu olsun bu. Yenilenmek önemli.

(Visited 1.427 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Merve at

    Paylaştığım varlık hali başkasının yokluğuna denk gelir de acıtır diye düşünme artık, ilham da olabilir. Çıkışın mümkün olduğunu da gösterebilir. Önce sen çıkmayı başar içinden, tekrar tekrar.

    Bu cümleleri sanki birisinden duymam gerekiyormuş. Özellikle çocukluğunda gerçekten maddi zorluk çeken benim gibi insanlar bu durum karşısında ne yapacağını bilemiyor. Ama bu cümleniz iyi geldi. Çıkışın mümkün olduğunu gösterebilirse bu paylaşımlar ne mutlu…

    Reply

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir