Yeni Nesil Gurbetçiler: Yurt dışına taşınmak ve Boston’da yaşamak üzerine

◊Merhaba, bize kendinden bahsedebilir misin?
-İsmim Özgür Ata Şahin. Mersin’liyim, 29 yaşındayım, Beykent Üniversitesi Turizm İşletmeciliği mezunuyum. Üniversiteden sonra Avustralya’da bir sene yaşayıp İstanbul’a geldim. Çeşitli işlerde şansımı denedikten sonra Amerika’ya master yapmak amacıyla geldim ancak henüz koşulları oluşturamadım. Şu an sertifika programı alıyorum. Sertifika programı bitince master yapmayı düşünüyorum.

◊Şu anda nerede yaşıyorsun? Ne zamandır oradasın? Yurt dışına taşınmaya nasıl karar verdin?
-Amerika/Boston’da yaşıyorum. 15 aydır buradayım. Küçüklüğümden beri tüm dünyayi gezmek hayalim. Hem çalışıp, hem okuyup, hem de yeni yerler görme isteğim beni buralara getirdi. Ayrıca Türkiye’de sabah 8 akşam 5 işe  gitmek kabus gibiydi.

◊Sertifika programı ve master bittikten sonra Amerika’da yaşamaya devam etmek istiyor musun yoksa başka bir ülkeye taşınma arzun var mı?

-3 ay Türkiye, 9 ay yurt dışında yaşayacak şekilde bir hayat oluşturmaya çalışıyorum. Avrupa’da yaşama firsatı bulursam hiç düşünmeden oraya giderim.

◊Boston’a taşınmadan önce nasıl bir hayatın vardı? Nerede yaşıyordun, işinden ve sosyal hayatından memnun muydun?
-İstanbul’da yaşıyordum. Academix Yurtdışı Danışmanlık şirketinde eğitim danışmanıydım. İşimden memnun değildim ancak çalışacağım hiçbir işten memnun olmayacaktım. Yani sorun işte değil bendeydi. Sosyal hayatımdan aşırı memnundum, tüm çevremi arkada bırakıp buraya gelmek en zoruydu.

◊Amerika’ya taşınmadan önce de sık sık diğer ülkelere seyahat eder miydin? Dünyada görüp de en çok beğendiğin ülke/şehir hangisi? Neden?
-İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika, Çek Cumhuriyeti (şimdiki adıyla Çekya), İsveç, Estonya, Avusturya, Ukrayna, Kıbrıs, Bulgaristan ve Avustralya’ya seyahatlerde bulundum. Tüm bu yurt dışı seyehatlari dünyayi dolaşma istediğimi daha da arttırıyordu. Tartışmasız en çok beğendiğim ülke ve şehir Avustralya/Sydney’dir. İklimi ılıman, insanları refah içinde yaşayan, mutlu , saygılı , eğitimli ve kültürlü ve çok canlı bir şehir, 7 gün gece hayatı hareketli. Harika plajları, şehrin her yerinde devasa yeşil alanlar, parklar, görülmesi gereken çok güzel yapıları, binaları var. Spor ve kültür aktivitelerini her daim yapabilirsiniz. Eksiği olmayan bir şehir , Sydney.

◊Yurt dışına taşınma sürecinde neler yaşadın? Zorlandığın noktalar oldu mu?
-Hep aklımda vardı zaten o yüzden hiç zorlanmadım zaten daha önce de bir sene yurt dışında yaşadığım için az çok bir fikrim vardı. Yemeklerden, ailemden ve arkadaşlarımdan ayrılması en zor kısmıydı.

Yeni Nesil Gurbetçiler: Yurt dışına taşınmak ve Boston'da yaşamak üzerine 1

◊Amerika’nın pozitif tarafları ve orada yaşıyor olmanın avantajları neler?
-Amerika’da dünyanın her ulusundan insanlar bulabiliyorum bu da çeşitli kültürlerle tanışma fırsatı doğuruyor, yeni insanlarla tanışmayı, yeni kültürleri görmeyi çok seviyorum. Sürekli İngilizce konuşuyor olmak beni mutlu ediyor. Türkiye’ye döndüğümde eksiksiz İngilizce konuşmak en büyük hayalim.

◊Yurt dışında yaşamanın zorlukları neler? Amerika’da sana uymayan, sevmediğin şeyler var mı?
-Öğrenci vizesi ile burada olduğum için yasal olarak calışma imkanım yok, bize kalan işler ise zorlu işler oluyor daha doğrusu alışık olmadığım işler; Garsonluk, Uber şoförlüğü, pizza dağıtıcılığı vs vs.

◊Amerika’da Türk olduğun için sana farklı davranıldığını hissettiğin oluyor mu? Sosyal hayatından memnun musun?
-Türk olmanın herhangi bir eksisi veya artısı yok. Sosyal hayatımdan memnunum.

◊Türkiye’ye dair en çok neleri özlüyorsun?
-Yemekleri, arkadaşlarımı ve ailemi.

◊Türkiyeyi ne sıklıkla ziyaret ediyorsun? Ziyaretlerinde en çok nerelere gitmeyi tercih ediyorsun?
-Amerika’ya geldiğimden beri gitmedim. Askerlik tecilim bitti, eğer bir kere gelirsem geri çıkamayacağım için gelemiyorum. Master’a başladığım zaman geleceğim.

◊Amerika’yı ve Türkiyeyi birer cümle ile anlatmanı istesek nasıl tanımlardın?
-Amerika: Paran kadar mutlusun ama paran varsa gerçekten mutlusun.
Türkiye: Bu koşullarda mutlu olmanın imkanı yok, eğitim ve değişim şart.

◊Yurtdışında başına gelen en ilginç/komik olay neydi?
-Uzaktan bir tanıdığım kavga ediyordu ve ona yardım ettim, dayak yemesini engelledim. Alkolün de etkisiyle o beni tanımadı ve bana yumruk attı, yani onu dayaktan kurtardım ama ondan dayak yedim.

◊Yurt dışına taşınmak isteyenlere ve özellikle Amerika’ya yerleşmek isteyeceklere tavsiyelerin nelerdir?
-Sıfırdan başlamak her zaman zordur, sabretmek buradaki kilit kelime.

◊Son olarak; yaşadığınız şehirde zaman geçirmekten en çok hoşlandığın yerler (kafe/restoran/bar) nereler? Gelenler muhakkak uğrasın dediğin mekan ya da semt var mı?
-Downtown Boston, Cambridge, Harward Square. Top of the Hub favori restoranım. Boston’un en yüksek binalarının birinin son katında yer alıyor, güzel bir manzara eşliğinde yemek yiyip birşeyler içebilirsiniz. Pub olarak Somerville’de The Burren adında bir Irish Pub var, haftanın her günü canlı. Cuma ve Cumartesi günleri cluba donuyor. MIT ve Harvard üniversitelerinin olduğu bölgeler de çok canlı. Ayrıca bu iki üniversitenin kesinlikle gezilmesi gerektiğine inanıyorum. Yaz aylarında ise Boston’a bir iki saat mesafede çok güzel plajlar var, güneşlenmek ve okyanusun tadını çıkartmak için Cape Cod favori yerim.

(Visited 2.196 times, 2 visits today)

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir