Yeni Nesil Gurbetçiler: Dubai’de yaşamak ve çalışmak üzerine

◊Oylum merhaba. Bize kendinden bahsedebilir misin?
-Merhaba Nil, ben Oylum van Vliet, 35 yaşındayım ve 6 yıldır Dubai’deyim, 2.5 yaşında David Efe adında bir oğlum var.

◊Dubai’ye taşınmaya nasıl karar verdiniz? Eşinin Hollandalı olduğunu biliyorum, ikiniz için de yabancı olan bir memlekete taşınmaya karar verme sürecinde neler yaşadınız? Bir diş hekimi olarak taşınmadan önce aklında mesleki anlamda soru işaretleri var mıydı?

-Eşim Pilot ve kariyerine Dubai’de devam etmeye karar verdi ben de onu takip ettim. Tabii ki taşınma kararından önce burada ben de Türk diş hekimi diplomam ile nasıl çalışırımı araştırdım, denklik sınavına girip, kariyerime burada devam etmeye başladım. Karar verme sürecinde ikimizin de Dubai’de yaşayan arkadaşlarının olması çok yardımcı oldu, onlardan aldığımız bilgiler ile buraya yerleşmek kolaylaştı.

◊Dubai’ye taşınmadan önce nerede yaşıyordunuz? Hayatınızdan memnun muydunuz?

-Biz Antalya’da yaşıyorduk, hayatımızdan memnunduk ama içimde hep yurt dışında yaşama düşüncesi vardı, Dubai fikri bir anda gelişti.

◊Yurt dışına taşınmadan önce de sık sık diğer ülkelere seyahat eder miydin? Dünyada görüp de en çok beğendiğin ülke/şehir hangisi? Neden?

-Ben Hollandayı daha eşimle tanışmadan önce de çok severdim, huzur dolu bir ülke ama şehir olarak New York bana her zaman çok büyüleyici gelir. Seyahat etmek benim icin vazgeçilmez, her yıl mutlaka yeni bir ülke ya da şehir görmeye çalışırım.

◊Dubai’de yaşıyor olmanın pozitif tarafları ve orada yaşıyor olmanın avantajları neler?

-Ben Dubai’de hayatın Türkiye’ye göre daha güvenli olmasını seviyorum, suç oranı yok denecek kadar az, kendimi güvende hissediyorum burada.

Mayıs ayının sonundan itibaren başlayıp Eylül sonuna kadar devam eden sıcaklar da negatif olan yönü benim için. Türkiye’nin doğal guzelliklerini çok özlüyorum ama olabildiğince Türkiye’ye seyahat edip bu özlemi gidermeye çalışıyorum.

◊Bir diş hekimi olarak mesleğini Dubai’de icra ediyor olmanın haklar, çalışma saatleri, teknolojik imkanlar açısından Türkiye’dekinden daha farklı olduğunu söyleyebilir misin?
-Burada Dr.Tosun Dental Klinik’te çalışıyorum, (Dubai’de sahibi Türk diş hekimi olan ilk ve tek Türk diş kliniği) iş arkadaşlarım Türk, İngiliz, Yunan, Kanadalı ve Filipinli: böylece çok kültürlü bir ortamda calışmanın artılarını yaşıyorum. Dubai’de beklenti her zaman son teknoloji ve en gelişmiş hizmeti almaktır, ben de bunu hastalarıma sunuyorum klinikte. Bir çok diş hekimi arkadaşımdan senin sorduğun soruları alıyorum; imkanlar daha iyi gözüküyor ama hayat gerçekten Türkiye’ye oranla çok daha pahalı, o yüzden karar verirken çok iyi düşünmek gerek.

◊Yurt dışında yaşamanın zorlukları neler? Dubai’de sana uymayan, sevmediğin ya da uyum sağlayamadığın şeyler var mı?

-İlk 2 yıl biraz zor geçiyor, kuralları anlamak ve uyum sağlamak açısından. Sonra alışıp düzenin bir parçası oluyorsun ve pek zorluk kalmıyor. Antalya’da nasıl yaşıyorsanız burada da öyle bir hayat var.

◊Bizlere Dubai’de çalışan bir anne olmanın, hem kendi kültüründen, hem de babanın kültüründen uzak bir bölgede çocuk yetiştirmenin zorlukları ve avantajlarından bahsedebilir misin?

-Oğlumun ailelerimizden uzak olması gerçekten beni üzüyor ama yazın 3 ay bol bol hasret gideriyor Türkiye ve Hollanda’daki ailelerimiz ile. Avantajı; bir çok kültürü görmenin verdiği artılar olabilir, daha uyumlu oluyor çocuklar ve aynı anda 3 dili öğreniyor şu an (Türkce, Hollandaca ve
İngilizce). Çalışan anne olmak her ülkede zor, iyi bir denge kurmak lazım aile ve iş arasında.

◊Dubai’de Türk olduğun için sana farklı davranıldığını hissettiğin oluyor mu? Sosyal hayatından memnun musun?

-Türkleri genel olarak çalışkan ve güvenilir buluyorlar, buradaki Türklerin bir çoğu beyaz yakalı gurbetçi.

Arkadas çevremden çok memnunum, bence bir ülkeyi yaşanabilir kılan sosyal çevredir. Burada Sultans of Dubai diye bir grup var, grubun sosyal platformunda bilgi paylaşımı, Salı ve Çarsamba kahvesi grupları buradaki kadınları güzel bir sosyal çevre ile tanıştırıyor ve buradaki hayata adaptasyon sürecinde çok yardımcı oluyor.

◊Türkiye’ye dair en çok neleri özlüyorsun?

-Ailemi ve doğayı, Dubai’deki en doğal şey deniz ve çöl, ben dağ tepe gezmek de istiyorum bazen.

◊Türkiyeyi ne sıklıkla ziyaret ediyorsun? Ziyaretlerinde en çok nerelere gitmeyi tercih ediyorsun?

-Yılda 3-4 kez geliyorum Türkiye’ye, Antalya ve Ankara. 4 saatlik bir uçus ile aileme kavuşmak harika.

◊Dubai ve Türkiye yi birer cümle ile anlatmanı istesek nasıl tanımlardın?

-Dubai: Orta Doğu’nun New York’u

Türkiye: Ailem, anılarım, vatanım.

◊İleride geri dönüp Türkiye’de yaşamayı düşünüyor musun? Ya da şu konularda değişim/gelişme olursa dönerim dediğin şeyler var mı?

-Şu an dönmeyi düşünmüyoruz, sanırım uzunca bir süre dönmeyiz.

◊Yurt dışında başına gelen en ilginç/komik olay neydi?

-Bali’deyken motora atlayıp yaptığımız macera dolu yolculuk, bardaktan boşanırcasına gelen yağmur ile bir yerlere kaçışıp sonra tekrar motora atlayıp yolumuza devam etmek, bir yerlerde kaybolup en sonunda otelimize ulaşmak ama nefes kesen doğa ile her şeyi unutmak. Bali çok
etkileyicidir benim icin.

◊Yurt dışına taşınmak isteyenlere ve özellikle Dubai’ye yerleşmek isteyeceklere tavsiyelerin nelerdir?

-Gidecekleri ülkeyi ve beklentilerini iyi belirlesinler, başlangıç hiç kolay değil ama sonrasında iyi bir arkadaş çevresi ile her yer yuva olabilir.

◊Eklemek istediğin bir şey var mı?

-Barselona’ya taşının Nil, biz de sizi ziyarete gelelim ?

(Visited 3.296 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir