Yeni Nesil Gurbetçiler: İngiltere’da yaşamak üzerine

Utku ile ikimiz de yurt dışına taşınma hazırlıkları yaptığımız dönemde Moda’da müdavimi olduğumuz kafede tanıştık.  Eşyalar nasıl gidecek, kediler nasıl götürülecek, oturum işleri nasıl hallolacak denk geldikçe bunlardan konuştuk ve nihayet önce biz Lizbon’a, bir kaç ay sonra da Utku ve eşi Manchester’a taşındılar. Devamı Utku’nun yanıtlarıyla aşağıda…

◊Merhaba, bize kendinden bahsedebilir misin?

-Merhaba, ben Utku Ülker. 1985 İstanbul doğumluyum, Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı mezunuyum,  yaklaşık 6 sene çeşitli kurumlarda müzik öğretmenliği yaptım.

◊Ne zamandır yurt dışında yaşıyorsun? Yurt dışına taşınmaya nasıl karar verdin?

-2017 Temmuz ayından beri Manchester’da yaşıyorum. Eşim İngiliz, uzun yıllardır İstanbul’da yaşıyorduk. Aslında Berlin’e taşınma hayalimiz vardı ama eşim burada bir okuldan yüksek lisans için kabul alınca Manchester’a gelmeye karar verdik.

◊İngiltere’ye taşınmadan önce nasıl bir hayatın vardı? Nerede yaşıyordun, işindenve sosyal hayatından memnun muydun?

-Taşınmadan önce Kadıköy-Moda’da yaşıyordum, Bir özel okulda müzik öğretmenliği yapıyordum. Haftada altı gün yoğun çalıştığım için sosyal hayata pek vakit ve hal kalmasa da yaşayabildiğim kısmından memnundum. Mesleğimi çok seviyorum fakat çalıştığım kurumdan memnun değildim.

◊Yurt dışına taşınmadan önce de sık sık diğer ülkelere seyahat eder miydin?

-Evet, faklı kültürleri tanımaya çok hevesliyim bu sebeple fırsat buldukça yılda bir iki defa seyahat ederim. Bunun dışında öğrencilik zamanımda eğitim için bir süre Amerika Birleşik Devletleri ve Polonya’da yaşadım.

◊Yurt dışına taşınma sürecinde neler yaşadın? Zorlandığın noktalar oldu mu?

-Oturum izni alma konusunda zorlandım. İngiltere’de aile birleşimi yapabilmek için İngiliz vatandaşı eşin son altı aydır UK’de çalışması ve yıllık minimum £ 18,600 kazanması gerekiyor. Eşim Türkiye’de yaşadığı için bu şartı yerine getiremiyorduk, bu sebeple ben Ankara Antlaşması olarak bilinen ECAA vizesine başvurdum. Tabii sonucu almak aylar sürdü.

Bunun dışında ev eşyalarımızı ve kedimizi de buraya getirdik. Tüm bunları organize etmek, gerekli belgeleri hazırlamak konusunda zaman zaman zorlandık.

Yeni Nesil Gurbetçiler: İngiltere'da yaşamak üzerine 1

◊Manchestar’da yaşıyor olmanın pozitif tarafları ve orada yaşıyor olmanın avantajları neler?

-Manchester’ın kozmopolit yapısı dolayısıyla farklı kültürleri, tatları, müzikleri tanıma fırsatı yakalıyorum. İstediğim her yere bisiklet kullanarak ulaşabiliyorum. Hayat İstanbul’a göre daha yavaş ve planlı akıyor ama ben İstanbul’un koşturmacasına alıştığım için bu durum zaman zaman sıkıcı olabiliyor.

◊Yurt dışında yaşamanın zorlukları neler? İngiltere’de sana uymayan, sevmediğin şeyler var mı?

-Ailemden ve sevdiklerimden uzak olmak dışında büyük bir sıkıntım yok. İngiltere’de insanların birbirine karşı mesafeli olması başlarda hoşuma gitse de Türkiye’deki samimiyeti zaman zaman arıyorum.

Yeni Nesil Gurbetçiler: İngiltere'da yaşamak üzerine 2

◊İngiltere’de Türk olduğun için sana farklı davranıldığını hissettiğin oluyor mu?

-Hayır, hiç hissetmedim. Ziyaret ettiğim Avrupa ülkeleri arasında ırkçılık ve ayrımcılığa karşı en hassas ülkenin Birleşik Krallık olduğunu düşünüyorum.

◊İngiltere’deki sosyal hayatından memnun musun?

-Yapılabilecek çok aktivite ve zaman var bu konuda memnunum ama insan ilişkileri Türkiye’deki kadar sıcak ve samimi olmadığı için bunun eksikliğini hissediyorum.

◊Türkiye’ye dair en çok neleri özlüyorsun?

-Aile ve arkadaşlarımı çok özlüyorum. Sevdiklerimle spontane bir aktivite yapmayı özlüyorum. İngiltere’de bir arkadaşımla bir plan yapmak istediğimde ajandalar açılıyor gün-saat seçiliyor bu durum aktiviteden keyif almamı engelleyip bir görev gibi hissettiriyor.

◊Türkiyeyi ne sıklıkla ziyaret ediyorsun? Ziyaretlerinde en çok nerelere gitmeyi tercih ediyorsun?

-3-4 Ayda bir ziyaret ediyorum, Kadıköy ve Moda’da vakit geçirmek hoşuma gidiyor.

◊İngiltere ve Türkiyeyi birer cümle ile anlatmanızı istesek nasıl tanımlardın?

-Türkiye: Haydi uyan, kahvaltı etmeye Edirne’ye gidiyoruz.

İngiltere: 21 Haziran saat 15:00’da müsaitsen  kahve içelim mi?

◊Son olarak yurtdışına taşınmak isteyenlere ve özellikle İngiltere’ye yerleşmek isteyeceklere tavsiyelerin nelerdir?

-Her detayı önceden titizlikle planlamalarını tavsiye ediyorum.  Ben hem vize hem de taşınma işlerini son dakikaya bıraktığım bazı problemlerle karşılaştım.

Burada ev kiralayabilmek için kredi skorunuz kontrol ediliyor ama Türkiye’deki kredi notu burada geçerli olmadığı için ev sahipleri 1 senelik veya 6 aylık kirayı peşin talep edebiliyorlar buna hazırlıklı olmak gerekiyor.

Taşındıktan sonra en kısa zamanda banka hesabı açtırmanız ve ehliyet başvurusu yapmanız size uzun vadede  birçok avantaj sağlayacaktır.

(Visited 1.626 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir