Yurtdışında yaşamanın en büyük zorluklarından bir tanesi insanın her zaman, her yerde alıştığı lezzetleri bulamıyor olması. Portekiz gibi kendi mutfakları ile gurur duyan ve başka mutfaklara pek de açık olmayan, Türk nüfusunun az olduğu ülkelerde ise canınız Türk mutfağından bir şey çektiğinde, markette bulabildiğiniz kadar malzemeyle istediğiniz yemeği aslına en yakın şekilde pişirmeye çalışmaktan başka çareniz yok. Hal böyle olunca, geçen hafta markete gelen lavaşları gördüğümde dünyalar benim oldu. Burada bulabildiğim malzemelerle aşağıda verdiğim tarifi yaptım, yanına da ayran, mis gibi oldu. Daha çok yurtdışında yaşayanlara fikir olsun diye yazma gereği duydum ama Türkiye’de yaşıyorsanız ve evde şipşak bir şeyler yapayım, değişiklik olsun ya da dışarıda olacağım ama öğle yemeğimi evde hazırlayıp yanıma alayım diyorsanız tarif gayet uygun.
Pratik tavuk dürüm malzemeler
*Malzeme ölçülerini kendi zevkinize ve yapacağınız dürüm sayısına göre ayarlarsınız diye yazmadım.
Lavaş
Tavuk göğsü (küçük küpler halinde doğranmış)
Kornişon turşu (salatalık turşusu da olur)
Domates (yarım ay şeklinde dilimlenmiş)
Kırmızı acı biber (dilimlenmiş – opsiyonel)
Rendelenmiş mozzarella yada kaşar peyniri
Kızarmış patates (zeytinyağı, kekik, pul biber ile harmanladığınız patatesi 200 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirerek kullanmanız da mümkün)
Tavuklar için zeytinyağı, patatesler için kızartma yağı
Tuz-karabiber-pul biber
Sosu için:
Ben evde bulunan sezar sos ve sarımsaklı sosları karıştırarak kullandım ama siz aşağıda verdiğim tarifteki sosu kullanabilirsiniz:
1 kase yoğurt,
1.2 çay kaşığı kuru nane
Pul biber
Tuz
Pratik tavuk dürüm yapılışı
Domates, turşu ve biberler doğranır.
Patatesler, soyulur, kızartmalık doğranır, tuzlu suyun içerisinde biraz bekletilir. O esnada tavuk küp küp doğranır. Çok az zeytinyağı, tuz, karabiber ve isteğe göre pul biber eklenir, karıştırılır. Patatesler kızartılır, yağını alması için üzerine kağıt havlu koyulmuş bir tabağa çıkartılır, tavuklar tavaya alınır, arada karıştırılarak pişmeye bırakılır. Suyunu salıp, tekrar çekene kadar pişirilir.
Sıra geldi en keyifli kısmına, lavaşlar tabağa alınır, sos üzerine yayılır ve bir köşesine tüm malzemeler eklenir (ortasına koymuyoruz ki sarması kolay olsun)
Malzemelerimizi koyup, sarma işlemini de bitirdikten sonra hazırladığımız dürümleri alüminyum folyo ile sararak önceden 180 derecede ısıttığımız fırına koyarak 10 dakika kadar ısıtıyoruz.
Yanına da seviyorsak ayranımızı yapıyoruz ve dürümümüzle beraber afiyetle yiyoruz.
Not: Lavaşı ben Lidl isimli markette buldum. Geçen hafta Türk ürünleri getirmişlerdi, öyle denk geldi. Her zaman bulmak mümkün değil ama Portekiz’de Türk gününe denk gelince bulunabiliyor.