Yeni Nesil Gurbetçiler: Yurt dışına taşınmak ve İsveç’te yaşamak üzerine

◊Merhaba, seni tanıyabilir miyiz?
-Adım Alper, 36 yaşındayım, İzmirliyim.

◊Şu an nerede yaşıyorsun? Ne zamandır oradasın? Yurt dışına taşınmaya nasıl karar verdin?
-Şu an İsveç’in Stockholm şehrinde oturuyorum. Buraya 4 sene önce geldim. Aslında yurt dışına taşınma fikri kafamda bir anda belirmedi. Liseden sonra üniversite okumaya Fransa’ya gitmiştim. Orada da yaşadım sonra geri döndüm. Türkiye’de Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de Fransızca Mütercim Tercümanlık okudum. Bir gün tekrar gidebileceğim her zaman aklımın bir köşesinde vardı. Süpriz olan Fransızca konuşulan bir yere değil İsveç’e göçmüş olmam.

◊İsveç’e taşınmadan önce nasıl bir hayatın vardı? Nerede yaşıyordun? İşinden ve sosyal hayatından memnun muydun?
-Aslında çok güzel bir hayatım vardı. İzmir Saint Joseph Lisesi mezunuyum. İzmir’de iyi bir çevrem vardır. Çok iyi arkadaşlarım vardır. Evimiz, yazlığımız var, haftasonu arkadaşımın yelkenlisinde yarışa çıkıyorduk. İşim vardı, motorum vardı. Yani bir çok insan için baya iyi sayılabilecek bir hayatım vardı. Ben Türkiye’nin kendisi hariç her şeyden memnundum aslında. Yalnız ülkeye, insanlarına, sosyal yapısına, politikasına, vs. daha fazla katlanmamaya karar verdim.

Yeni Nesil Gurbetçiler: Yurt dışına taşınmak ve İsveç'te yaşamak üzerine 1

◊Yurt dışına taşınmadan önce de sık sık diğer ülkelere seyahat eder miydin? Dünyada görüp de en çok beğendiğin ülke/şehir hangisi? Neden?
-Aslında şu an daha çok seyahat ediyorum. 4 sene içinde bir çok kıtaya gittim fotoğraf-video çektim. Buralarda ekonomik durum biraz farklı. Senede 5 hafta izin var, ayrıca maaşlar da yüksek. Yani ben Dünyayı dolaşıp fotoğraf çekeceğim derseniz bu hobinizi gerçekleştirebileceğiniz zamanı ve maddi şartı sağlayabiliyor ülkenin imkanları.
En beğendiğim yere gelince, yok öyle bir yer. Her yer çok farklı. Sahra Çölünde deve sırtında gezmek mi daha güzel, yoksa Tayland’ın Phi Phi adasında bir plajda coconut kokteyli içmek mi güzel veya Küba’nın köylerinde atla dereleri geçmek mi güzel. Ne bileyim ki. Bence hepsi çok güzeldi. Bir tercihim yok yani.

◊Yurt dışına taşınma sürecinde neler yaşadın? Zorlandığın noktalar oldu mu?
-İş teklifi geldi, kabul ettim. 3 ay vize bekledim, vize geldiği gibi bir günde, tek bir çantayla çıktım gittim. Bir çok şeyi de geride bıraktım. Zorlanmadım. 1haftalığına Ankara’ya gider gibi gittim işte.

◊İsveç’in pozitif tarafları ve orada yaşıyor olmanın avantajları neler?
-Politika yok. Kimse bağırmıyor. Kimse kimseye hain, terrörist falan demiyor. Hiç bir vatandaş birbirine karışmıyor. Herkes istediği dili konuşup, istediği fikri beyan edip, istediği kişiyle sevişebiliyor. Şehrin büyük kısmı ağaç ve parktan oluşuyor. Şehirdeki deniz ve göller dahil su gördüğünüz her yerden denize girebilirsiniz yazın. Şehirde sokak tavşanına denk gelmeniz olası. Biraz ormanlık yere şehirin 20 dakilalık dış çepherine giderseniz geyik bile gelebilir ormandan bahçenize. Daha anlatmama gerek yoktur herhalde. Dezavantaj olarak yok bir dezavantaj.

◊Yurt dışında yaşamanın zorlukları neler? İsveç’te sana uymayan, sevmediğin şeyler var mı?
-Rakı, kebap, çiğ köfte, tantuni vb şeylerin iyisini yiyebilmek için Berlin’e uçmam gerekiyor. Gerçi uzun bir uçuş değil. Yemek özlüyor insan arada.

◊İsveç’te Türk olduğun için sana farklı davranıldığını hissettiğin oluyor mu? Sosyal hayatından memnun musun?
-Kimse bana Türküm diye kötü falan davranmadı. Bu biraz kişinin kim olduğuyla alakalı bence. Zaten kimsenin alnında Ben Türküm falan yazmıyor. İnsanlarla muhabbet ediyorsunuz zaten bir süre sonra size nerelisin diye sorarlar. Türküm diye cevap verince tavrını değiştiren adam da defolsun gitsin zaten. Ama %99.9 öyle bir şey olmuyor.

◊Türkiye’ye dair en çok neleri özlüyorsun?
-Dediğim gibi yemek.

◊Türkiyeyi ne sıklıkla ziyaret ediyorsun? Ziyaretlerinde en çok nerelere gitmeyi tercih ediyorsun?
-İlk geldiğim sene baya ailemi arkadaşlarımı ziyaret etmek için döndüm. Şu an 2,5 sene oldu hiç dönmedim. Tatillerimde genelde daha önce görmediğim ülkelere gidiyorum. Ailemi özlersem de onlar geliyor ziyarete.

Yeni Nesil Gurbetçiler: Yurt dışına taşınmak ve İsveç'te yaşamak üzerine 2

◊İsveç’i ve Türkiyeyi birer cümle ile anlatmanı istesek nasıl tanımlardın?
-Türkiye: Doğduğum yer.
İsveç: Doyduğum yer.

◊Yurt dışında başına gelen en ilginç/komik olay neydi?
-2001 krizinde bir ara yurt dışına para çıkarmayı durdurmuştu devlet. O sırada üniversitede öğrenciydim babam haftada 100 TL yolluyordu yanlış hatırlamıyorsam 50 Euro falan yapıyordu. O da son güne kadar ancak yetiyordu. Neyse haber geldi ki para gelmeyecekmiş. Cebimde 1 Euro vardı. 2 hafta sonra hala cebimde o 1 euro vardı. O iki haftayı anlat nasıl beslendin deseniz gerçekten Fransız komşudan, sokaktaki kebapçıdan, okul arkadaşından hatta bir Pazar kimse yoktu yemedim o Pazar falan. Oluyor öğrenciysen böyle şeyler.

◊Yurt dışına taşınmak isteyenlere ve özellikle İsveç’e yerleşmek isteyeceklere tavsiyelerin nelerdir?
-İsveç göçmen alımını zorlaştırdı o yüzden İsveç ile uğraşacak arkadaşlara sabır diliyorum. Bunun dışında tavsiyem gittiğiniz yerde Türk gibi yaşamaya devam edecekseniz Türkiye’de kalın. Herhangi farklı bir ülkeye yerleşecekseniz de oralı olun. Türkiye’den Almanya’ya taşınıp ramazanda bira içiyorlar diye almanlara söylenen adam gördü bu gözler.

◊Eklemek istediğin bir şey var mı?
-Sorular için size, okumaya ayırdıkları zaman için de okuyuculara çok teşekkür ederim. İsveç ile alakalı bazı detayları Alper Uçuyor isimli bir Youtube kanalında paylaşıyorum. Bu arada gezdiğim yerleri de anlatıyorum. Stockholm ve İsveç’te hayat nasıl, fiyatlar nasıl, nereler gezilir vb gibi. Orada daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Alper’in dünyanın farklı köşelerinden birbirinden güzel fotoğraflar paylaştığı Instagram hesabı: alperinejad

(Visited 2.817 times, 2 visits today)

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir