Sri Lanka’da vahşi hayvanları kendi doğaları içinde görebileceğiniz bir çok Milli Park bulunuyor. Bunlardan en popüler olanı ve bizim de safari için tercih ettiğimiz ülkedeki 2. büyük milli park olan Yala National Park.
1.Yala National Park Hakkında Bilgiler
1900 yılında koruma altına alınan ve 1938 yılında halka açılan park, 979 kilometrekarelik bir alana yayılmış ve nemli muson ormanları, kuru muson ormanları, diken ormanları, otlak alanları, bataklıklar ve kumsal gibi çeşitli ekosistemleri içinde barındırıyor.
2.Yala National Park’ta hangi hayvanlar yaşıyor?
Parkta 20 civarı leopar yaşıyor ve Yala National Park’ın diğer parklardan daha popüler olma sebeplerinin başında da parktaki leopar popülasyonu geliyor. Sonrasında ise fil, tembel ayı, firavun faresi, maymun, geyik, yaban domuzu, timsah, vahşi tavuk, tavus kuşu, 200’ün üzerinde farklı kuş türü, sürüngenler ve yüzlerde buffalo yaşıyor.
3.Nasıl gidilir, nerede kalınır, ne kadara mal olur?
Yala National Park’a Nasıl gidilir?
Yala National Park başkent Colombo’nun 300 kilometre güneyinde kalıyor. Colombo’dan kalkan otobüslerle giderseniz eğer fiyatlar 22-28 Euro arasında değişiyor ve yolculuk 9.5 saat civarı sürüyor. Yada tren ve ardından taksi kombinasyonunu deneyebilirsiniz. Tren fiyatı sınıfına göre 1-4 Euro arasında değişiyor ancak sizi Haputale durağına kadar götürüyor. Oradan taksi tutarak Yala National Park’a ulaşmak ise 50-60 Euro civarına mal oluyor ve 3 saate yakın sürüyor. Bu yöntemi ancak yapılacaklar listenizde Sri Lanka’da tren yolculuğu yapmak varsa tavsiye ederim. Yoksa hem uzun, hem zahmetli hem de diğer alternatiflere göre daha pahalı.
Toplu taşıma alternatiflerine, saatlerine ve bilet fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Önerebileceğim 3. ve bana göre en mantıklı yöntem ise Colombo’dan şoförlü araç kiralamak. Günlüğü yakıt dahil 80 Euro civarına geliyor ve ortalama 5 saat içerisinde Yala’ya varmış oluyorsunuz.
Nerede kalınır?
Parkın etrafında her biri doğanın içinde kalınacak kamp, otel ve hosteller bulunuyor. Ortalama bir yerin geceliği 50 Euro civarında. Bizim gittiğimiz dönemde parkın içerisinde bulunan ve çevredeki en lüks otel olan Cinnamon Wild indirimdeydi ve geceliği 100 USD’a geliyordu. Otelin girişinde bulunan gölde timsah, otel alanında maymunlar ve yaban domuzları görmek olağan. Zaman zaman fillerin, leoparların yada diğer hayvanların da otel alanına geldiği oluyormuş.
Yala National Park’ta safari yapmak ne kadara mal olur?
Ulaşım ve otel seçiminizi yaptıktan sonra geriye safari için tur seçimi yapmak kalıyor. Turu gittiğinizde otelinizden ayarlamanız mümkün ancak otel fiyatları genelde birebir safari bölgesine gidip anlaşmaktan daha pahalı oluyor. 6 kişilik araçlarda yarım gün (genelde sabah 05:00-öğlen 12:00 arası) safari fiyatı minimum 50USD, tam gün safari (sabah 06:00 akşam 18:00) fiyatı ise minimum 85USD civarı. Hemen bütün turlara araç içinde kahvaltı ve kumsalda öğle yemeği dahil oluyor. Eğer şoförlü araç kiralayarak gittiyseniz safari için şoförünüze danışmanızda fayda var. Bizim kaldığımız otel tam gün için kişi başı 140 USD fiyat verdi ancak şoförümüz Silva benim tanıdığım var diyerek tam günü 85 Euro’ya tur ayarladı. Üstelik araçta yalnızca eşim, ben, Silva ve tur rehberimiz vardı. Diğer araçlar birlikte hareket ederken rehberimiz onlardan ayrılarak bize leopar görebileceğimiz bir yer bildiğini söyledi ve sayesinde neredeyse parka girer girmez ilk leoparı görmüş olduk.
Safari rezervasyonunu önceden yapmak isterseniz buradan form doldurarak başvuru yapabilirsiniz.
Not: Tam gün safari bize çok uzun geldiğinden saat 13:00 gibi geri dönmek istedik. Yarım gün Yala National Park için ideal bana göre.
4.Bizim deneyimlerimiz
Sabah saat 05:00’te kalktık, 05:30’da şoförümüz Silva ile buluştuk ve bizi bekleyen araca bindik. Yaklaşık 5 dakika içerisinde otelden parka ulaştık ve parkın girişinde pul almak için diğer araçlarla beraber sıraya girdik. Yarım saat kadar kuyrukta bekledikten sonra parka girdik ve diğer araçlarla beraber konvoy halinde vahşi doğanın içerisinde ilerlemeye başladık. Bu sırada rehberimiz tost ve muzdan oluşan kahvaltılıklarımızı verdi ve yol kenarlarında yavrularıyla beraber gezinen anne domuzlar, tavus kuşları, kocaman kertenkeleler, ceylanlar, yaban tavuklarını görerek parkın içlerine doğru ilerledik. Yukarıda da bahsettiğim gibi kısa bir süre sonra tur rehberimiz diğer araçlardan ayrılarak başka bir yöne gitmeye başladı ve ilk leoparı o zaman gördük.
Sonrasında doğanın içinde bulunan muhteşem göller, etrafında filler, bufalolar, maymunlar, gölün içinde timsah, kenarda yavaşça ormanın içine doğru yürüyen tembel ayıyı gördük. Doğanın içinde fil ailelerinin banyo yapmasını, maymunların avare avare dolanıp birbirlerine sataşmalarını, bufaloların su keyfini, timsahın ağzı açık bekleyişini görmek, el değmemiş sular üzerinde yetişen çiçeklerin güzelliğine şahit olmak, vahşi doğayı kendi gözlerimizle deneyimlemek oldukça özel bir deneyim oldu bizim için.
Öğle yemeği için bir kumsalda mola vererek araçlardan indik. O da ayrı bir heyecan oldu.
5.Pozitif ve negatif tarafları
Pozitif: Leoparlar, filler ve parkta bulunan tüm vahşi hayvanları kendi doğaları içinde görmek muhteşem. Bunun yanında ulaşım, konaklama, tur dahil toplam maliyet çok yüksek değil. Kendi araştırmanızı yaparak hepsini kişi başı 120 USD gibi bir tutara getirebilirsiniz.
Negatif: Biz Ekim ayında gittiğimiz için çok yoğun bir sezona denk gelmedik ama yine de parkın içinde çok sayıda araç vardı. Bu sene yazılan safari yorumlarına baktığımda gidenler yüzlerce aracın aynı anda parkın içinde bulunduğundan bahsediyorlar. Bu da güzel bir lokasyondan filleri izlerken kısa bir süre sonra yerinizi bir başka araca bırakmanız zorunluluğunu getiriyor. Bunun yanında rehberler tüm günü ‘leopar alarmı’ bekleyerek geçiriyor ve bir yerde leopar olduğu haberini aldıklarında birbirleriyle yarışarak oraya gitmeye çalışıyorlar. Biz de yaklaşık 9 saat süren safarinin en az 3 saatini tam gaz diğer araçlarla yarışarak geçirdik.
Bunlar haricinde benim için muhteşem bir deneyim oldu. Sri Lanka’ya gidenlere kesinlikle Yala National Park’a gitmelerini, en azından bir gece konaklamalarını ve safari turuna katılmalarını tavsiye ederim.